Först: Vad menas med att Nätverka: Att aktivt agera för att bygga ett professionella nätverk.

Du kan inte allt men med ett bra nätverk (av människor) kommer du ha både tillgång till mer kunskap och personer att diskutera idéer och få hjälp att klar av så mycket mer än om du skulle göra allt ensam.

Tid att lära nytt – men inget proffs än

Du vet hur det är när allt bara flyter på, det går bara så där chop, chop, chop så har du gjort nästan allt och det blir så där superbra. Det är dom där gångerna när du gör saker du redan kan, provar nya saker och samtidigt har ett otroligt flyt.

Men oftast tar det betydligt längre tid och kräver mer jobb för att komma i mål med det du vill göra. Det kan vara något du vill eller behöver göra som du inte kan – du behöver lära dig något nytt och det tar tid att hitta bra information om hur man ska göra. Det tar dessutom mycket längre tid att förstå och lära sig hur det fungerar. Även när du lärt dig göra det där nya så är du inget proffs, så det blir inte lika bra och tar lång tid för dig att få det hyfsat bra.

Ta hjälp av andra

I stället för att försöka göra det mesta själv kan du be om hjälp av andra som är superduktiga på det du vill ha hjälp med, så går det snabbare, blir bättre och troligtvis billigare med tanke på all det tid du kanske måste lägga ner på att själv lära och sedan utföra jobbet. Med ett sådant nätverk av experter och specialister så kommer du får så mycket bättre gjort på kortare tid.

Viktiga egenskaper

Det är viktigt att personerna i nätverket är människor som:

Nätverka för att bygga ditt nätverk

Du har troligen redan ett antal personer som ingår i ditt nätverk, kollegor, vänner, tidigare arbetskollegor och konsulter och företag du brukar anlita för vissa tjänster men du saknar nog också en hel del kompetenser som du önskat att du haft i ditt nätverk, det är då du kan nätverka för att expandera ditt kontaktnät.

Olika sätt att nätverka på